Οικιακοί Πελάτες

Καταπολέμηση Σκώρων από την Rentokil

Προστασία της οικίας σας από Σκώρους

Ενώ οι Σκώροι δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, είναι παράσιτα οικιών λόγω της σοβαρής φθοράς που προκαλούν οι προνύμφες τους στα ρούχα, τα υφάσματα, τις γούνες, τα δερμάτινα, και τα χαλιά.

Αυτή η καταστροφή των υφασμάτων είναι δυνατόν να συνεχίσει για πολλές εβδομάδες μετά από την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των νεαρών προνυμφών. Σοβαρές καταστροφές υφασμάτων είναι δυνατόν να έχουν γίνει πριν από την εμφάνιση των ιπταμένων εντόμων και για το λόγο αυτό είναι σημαντική η προληπτική λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των Σκώρων.

Ενώ μία μικρή προσβολή από σκώρους μπορεί να αντιμετωπιστεί με προϊόντα που διατίθενται στο λιανεμπόριο, σε περιπτώσεις μεγαλύτερης προσβολής απαιτείται η επαγγελματική αντιμετώπισή τους.

Ενδείξεις Προσβολής σπό Σκώρους

Συχνά οι αρχικές ενδείξεις προσβολής από έντομα σκώρων είναι οι φθορές σε υφάσματα, αλλά συνήθως θα υπάρχουν και άλλες ενδείξεις:

 • τέλεια έντομα σκώρων ( συχνά έρπουν αντί να πετούν )
 • προνύμφες σε μορφή σκουληκιού (προνύμφες σκώρων)
 • σωλήνες με μεταξένια υφή ή θήκες μέσα στις οποίες ζουν οι προνύμφες των σκώρων
 • νύμφες- χρυσαλλίδες (μεταξωτά κουκούλια) μέσα στα οποία οι προνύμφες μεταμορφώνονται σε σκώρους

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι άλλη μία συνηθισμένη αιτία καταστροφής των χαλιών μπορεί να οφείλεται σε έντομα της οικογένειας Dermestidae ή σε Κοινά Σκαθάρια Χαλιών και όχι απαραίτητα σε σκώρους. Παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στον οδηγό εντόμων των χαλιών.

Ταυτοποίηση Σκώρων

Υπάρχουν τέσσερα είδη εντόμων σκώρων που προκαλούν προσβολές στις οικίες :

Ο Κοινός Σκώρος των Ρούχων
Κοινός Σκώρος των Ενδυμάτων (Tineolla bisseliella)
 • Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6-8mm με ανοιχτόχρωμα φτερά και χωρίς κάποιο άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό
 • Προνύμφες χρώματος κρέμ - άσπρο με κεφάλι χρώματος καφέ και μήκος έως 10mm
 • Οι προνύμφες των σκώρων κάνουν ακανόνιστες τρύπες σε υφάσματα
Ο Σκώρος των Ρούχων Tinea Pellionella
Σκώρος των μάλλινων και υφασμάτων (Tinea pellionella)
 • Απαντώνται ιδιαίτερα σε υφάσματα ζωικής προέλευσης
 • Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6mm χρώματος σκούρο - ανοιχτό κίτρινο και τρείς αχνές κηλίδες
 • Προνύμφες χρώματος κρέμ - άσπρο και μήκος έως 10mm
 • Κάνει όμοιομεγέθη τρύπες στο ύφασμα σε σχέση με τον κοινό σκώρο των ενδυμάτων
Ο Σκώρος Hofmannophila pseudospretella
Hofmannophila pseudospretella
 • Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 8-14mm και χρώματος καφέ με τρείς η τέσσερις σκουρόχρωμες κηλίδες
 • Προνύμφες έως 20mm μήκος, χρώματος υποκίτρινου με κεφάλι χρώματος καφέ
 • Οι προνύμφες τρέφονται με διάφορα υφάσματα ζωικής προέλευσης, όπως μαλλί, δέρμα και φτερά
Ο Σκώρος Endrosis sarcitrella
Endrosis sacritrella
 • Τα τέλεια έντομα έχουν μήκος 6-10mm, το κεφάλι έχει χρώμα λευκό και έχει ποικιλόχρωμα φτερά
 • Προνύμφες έως 20 mm μήκος, χρώματος κρέμ με κεφάλι χρώματος κόκκινοκαφέ
 • Οι προνύμφες αναζητούν την τροφή τους σε διάφορα υλικά. Προκαλούν μικρότερες φθορές σε υφάσματα σε σχέση με τους υπόλοιπους σκώρους.

Πώς να κρατήσετε τους σκώρους μακριά

Είναι δύσκολο να αποτρέψετε τους σκώρους να εισέλθουν από ένα ανοιχτό παράθυρο ή μία ανοιχτή πόρτα, επίσης προληπτικά θα πρέπει να κλείνετε τις κουρτίνες ή να χρησιμοποιείτε τις προστατευτικές σίτες όταν τα παράθυρα παραμένουν την νύχτα ανοιχτά, τότε που οι σκώροι προσελκύονται από τα φώτα της οικίας.

Όταν τελικά τα έντομα των σκώρων εισέλθουν στην οικία, εναποθέτουν τα αυγά τους σε σκοτείνα και ήσυχα σημεία, όπου αποθηκεύονται ρούχα και υφάσματα.

Χώροι υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα δωμάτια επισκεπτών, κάτω από τα κρεβάτια, ντουλάπια και ντουλάπες που χρησιμοποιούνται σπάνια. Επίσης χώροι υψηλού κινδύνου είναι και οι σοφίτες, γιατί οι σκώροι προσελκύονται από τις φωλιές των πουλιών που μπορεί να υπάρχουν στις μαρκίζες οροφής του σπιτιού.

Τα βρόμικα ή λερωμένα ρούχα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά στους σκώρους. Καλό είναι να καθαρίζετε τα ρούχα πριν τα αποθηκεύσετε.

Όπου θα αποθηκευτούν υφάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να τα τοποθετείτε σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες, ή βαλίτσες.

Σκουπίζετε τακτικά κάτω από τα έπιπλα με ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνεται τα αυγά των σκώρων πρίν αυτά εκκολαφθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν στο παρελθόν ο χώρος είχε αντιμετωπίσει προσβολή ή αν έχετε αντιληφθεί αυξημένη δραστηριότητα των σκώρων.

Επαγγελματική Καταπολέμηση Σκώρων

Ενώ μία μικρή προσβολή από σκώρους μπορεί να αντιμετωπιστεί με προϊόντα που διατίθενται στο λιανεμπόριο, σε περιπτώσεις μεγαλύτερης ή επαναλαμβαλόμενης προσβολής απαιτείται η επαγγελματική αντιμετώπισή τους.

Οι τεχνικοί της Rentokil έχουν στην διάθεση τους μία σειρά από πανίσχυρα εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση των σκώρων και παρέχουν την βεβαιώτητα ότι η προσβολή έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Η Rentokil ανταποκρινόμενη στην τηλεφωνική σας κλήση μπορεί να αντιμετωπίσει τα παρασιτολογικά προβλήματα στην οικία σας. Η εξυπηρέτηση που προσφέρουμε είναι γρήγορη, αποτελεσματική και με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για την οικογένειά σας αλλά και για τα κατοικίδια ζώα σας.

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες συμβουλές ή αν θέλετε να κανονιστεί μία επίσκεψη στο σπίτι σας από επιθεωρητή παρασιτολογικού ελέγχου της Rentokil, καλέστε μας χωρίς χρέωσή σας στο τηλέφωνο 8001141100.